fbpx

“Kalau Orang Putih Cakap Melayu Salah Kau Kata Comel…”

Sejak kebelakangan ini hangat diperkatakan mengenai teguran terbuka bagi kesalahan sebutan bahasa Inggeris. Perkara itu turut mendapat perhatian Siti Sarah yang kurang senang dengan sikap suka mencari salah.

Menerusi di Twitter, Sarah berkata isu sebutan atau kesalahan tatabahasa adalah perkara remeh dan tidak perlu diperbesarkan. Malah, ramai orang putih juga tidak menggunakan tatabahasa yang betul.

BACA: Makan Semeja Ramai-Ramai, Shuib & Siti Sarah Dikompaun Langgar SOP

“Kadang Sarah tak faham kenapa orang kita ni suka sangat nak cari salah orang. Lagi-lagi bila orang tu cakap dalam bahasa Inggeris. Kita makan budu, sambal belacan mesti ada lidah keras tu.

“Orang putih betul pun berterabur bila cakap tak ikut tatabahasa pun! Kita beria kalau cakp English kena cakap macam dalam buku, apo?? Sebut tak betul tu okey je, negara lain rileks je,” katanya.

Sarah turut menyelar sikap segelintir pihak memuji apabila orang putih cakap bahasa Melayu salah tetapi memperlekehkan jika orang Melayu salah ketika bercakap bahasa Inggeris.

“Apa yg nak dibangga sangat dengan bahasa dia org semua kene ikut tutur buku?

Dia org belum tentu boleh cakap melayu dengan sebutan yg perfect Face with tears of joy kalau org putih cakp melayu salah kau kata comel.. kalau melayu cakap org putih salah kau kata bodoh,” katanya.

Dalam pada itu, Sarah turut memberi nasihat kepada netizen yang ingin mencuba bercakap dalam bahasa Inggeris supaya membuang perasaan malu.

“Tak payah malu kalau tak reti sebut perkataan english. Yang penting ada usaha nak cuba. Lama-lama okay la tu kan? Kadang kita ni terikat dengan loghat dan percakapan seharian.

“Sedangkan kalau kita baca Al Quran kalau pelat tak boleh sebut pun , sekiranya kita cuba juga itu pun pahala. Apa yg memalukan, kita ni sibuk cari salah org salah sendiri besar gajah pun tak nampak,” katanya.

Terdahulu, tular mengenai tindakan pelakon dan penyanyi Adibah Noor menegur kesilapan sebutan bahasa Inggeris personaliti televisyen serta ahli politik yang menimbulkan rasa kurang senang netizen.