Khaeryll Benjamin Ibrahim atau lebih dikenali sebagai Benjy memohon doa orang ramai mengenai tahap kesihatannya menerusi nota tangan dari Penjara Tanjung Gusta Medan, Indonesia.

Surat yang bertulis tangan pada 15 Disember itu diserahkan kepada Priseden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Zed Zaidi atas lawatannya baru-baru ini.


Menerusi nota tersebut Benjy meminta orang ramai mendoakan kesihatannya bertambah baik dan menyatakan bahawa dia lama lagi di sebalik tirai besi.

Menurut Priseden Seniman, Zed Zaidi berkata, hasil lawatannya menemui Benjy baru -baru ini mendapati kos perubatan Benjy menelan ribuan ringgit dan Benjy masih berbaki 10 tahun untuk menjalani kehidupan di sebalik tirai besi.


“Benjy kini menderita penyakit asma kritikal dan menurut doktor, dia juga berpotensi untuk menghidap penyakit tibi. Disebabkan dia bukan warganegara, kos perubatan dia sedikit mahal yang mana mencecah RM600 hingga RM1,000 sebulan,”

Sehubungan dengan itu, pihak seniman mengambil langkah untuk membantu Benjy menerusi Run Seniman 2.0 yang akan diadakan pada 16 Februari nanti.

Tambahnya lagi, Seniman mengambil keputusan untuk membantu Benjy adalah berlandaskan kepada keprihatinan dan kemanusiaan semata-mata, katanya semasa ditemui di majlis sidang media Seniman Run 2.0 hari ini.

“Seniman membantu bukan bermaksud kami menyokong kesalahan yang dilakukan olehnya. Yang salah itu tetap salah. Kami membantu di atas dasar kemanusiaan dan keprihatinan seorang manusia. Ini juga merupakan amanat arwah ibu Benjy, seniwati Azean Irdawaty yang meminta saya untuk menjaga anaknya sekiranya apa-apa terjadi padanya”, katanya lagi.

Terdahulu, Benjy ditangkap di Lapangan Terbang Antarabangsa Kualanamu , Deli Serdang Sumantera Indonesia dan dikenakan hukuman selepas dipercayai memiliki 4.5 gram dadah jenis methamphetamin.

Bagi anda yang ingin menyumbang kepada Benjy bolehlah salurkan bantuan anda ke akaun 8600499812 (Persatuan Seniman Malaysia).