Ramai yang gembira dan memberi reaksi positif apabila mendengar perkhabarannya sudah pun bertudung, bagaimanapun Zila Bakarin mendedahkan dia tidak lagi diterima berlakon selepas berhijab sejak Februari lalu.

Menurut Zila, rata-rata tawaran yang datang datang mahukan imejnya yang dahulu. Ujarnya apabila diberitahu dirinya sudah bertudung, mereka tidak dapat memberikan tawaran itu kerana tidak sesuai dengan imej terbarunya.


BACA: Zila Bakarin Terpilih Sebagai Ikon Program Jom Celik Al-Quran

“Sejak saya berhijab februari lalu saya tiada job. Tawaran yang panggil saya berlakon semua mahu imej saya yang dahulu sesuai dengan watak Zila Bakarin dahulu. Seperti yang semua tahu nama Zila Bakarin terkenal dengan watak antagonis dan pakaiannya.

“Bila saya cakap saya dah pakai tudung, mereka terus minta maaf tidak dapat memberikan tawaran itu kerana watak tersebut tidak sesuai dengan imej baharu saya,” katanya.

Dalam pada itu, Zila berkata dia reda di atas apa ayang berlaku dan tetap bersukur kerana selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), rezekinya dipermudahkan.


“Namun saya gembira kerana saya terima itu dengan reda dan saya percaya dengan rezeki Allah.

“Selepas PKP, alhamdulilah rezeki saya mencurah-curah dan ia datang secara tiba-tiba tanpa diduga,” katanya.

Terdahulu, Zila berkata keputusannya untuk berhijab adalah daripada dirinya sendiri dan tiada paksaaan daripada mana-mana pihak. Zila berkata hatinya terdetik untuk berhijab berlaku secara tiba-tiba.