Tindakan pelakon Shahiezy Sam menggantung vape di lehernya ketika menjadi penyampai anugerah bagi kategori Artis Baharu Popular pada majlis Anugerah Bintang Popular ke-33 semalam mengundang kecaman netizen.

Rata-rata netizen kurang senang dengan perkara itu lebih-lebih lagi melihat Sam yang lengkap berpakaian baju melayu dan songkok tetapi menaggantung vape di leher.


BACA: Pose Pegang Payudara, Netizen Suruh Shaheizy Sam Padam Gambar Isteri

Tindakan Sam itu dilabel membawa budaya buruk untuk tontonan umum secara tidak langsung mempromosikan penggunaan vape. Perkara itu turut mengundang teguran Facebook Public Health Malaysia (PHM).

Menerusi perkongsian itu, PHM menegaskan tidak perlu bercakap tentang SOP jika vape dipromosikan kepada umum. Malah, turut mempersoalkan kru produksi yang tidak menyaring penampilan selebriti sebelum muncul di kaca televisyen.


Kata netizen lagi, Sam seolah tidak sensitif dengan tindakannya itu kerana rancangan hiburan itu ditonton oleh keluarga pelbagai peringkat umur.

Dalam pada itu, memetik laporan Kosmo!, Sam menjelaskan bahawa dia terlupa untuk menanggalkan vape di lehernya sebelum keluar ke pentas utama.

“Terlupa sebab kelam-kabut. Memang sejak dahulu lagi, saya ke hulu ke hilir bawa banyak vape sebab bateri cepat habis,” katanya.