fbpx

“Saya Ada Sebab Tak Nak Vaksin, Tiada Siapa Boleh Paksa”

Pelakon Lana Nodin memaklumkan dia tidak dapat meneruskan penggambaran drama Kekasih Hati Mr Bodyguard kerana dia akan pulang ke Amerika Syarikat pada Sabtu ini bukan kerana tidak divaksin.

Menurut Lana, berlaku salah faham mengenai perkara itu yang akhirnya mengelirukan netizen. Ujarnya, dia terpaksa menolak tawaran tersebut dan sudah berbincang dengan produksi.

BACA: Penggambaran Drama Disambung, Tapi Lana Nodin Belum Ambil Vaksin

“Awal-awal lagi mereka sudah tanya dan berbincang dengan saya mengenai perkara itu, tetapi saya memang tak dapat nak sertai disebabkan akan balik ke negara suami hujung minggu ini.

“Bukan sebab saya belum vaksin. Jadi saya memang terpaksa tolak tawaran tersebut dan mereka kini sedang mencari pelakon lain yang sesuai bagi menggantikan watak antagonis yang saya bawakan sebelum ini,” katanya.

Dalam pada itu, Lana menafikan dirinya anti vaksin dan akan tetap mengambil vaksin tidak lama lagi. Ujarnya, dia ada sebab tersendiri untuk tidak ambil vaksin ketika ini.

“Saya bukan tak nak ambil, tetapi anak saya ada masalah kesihatan, dia sakit jantung sejak lahir. Saya pula masih menyusukan dia sampai November nanti.

“Saya pun ada surat daripada doktor dan bukan suka-suka ingin menolak vaksin. Nyawa anak saya lebih penting dan jadi keutamaan sekarang ni,” ujarnya.

Kata Lana lagi, dia akan mengambil vaksin namun bukan di Malaysia dan tidak dalam terdekat ini. Ujarnya, dia ada hak sebagai rakyat Malaysia dan tiada siapa boleh memaksanya.

“Saya akan ambil di AS nanti bersama suami. Tunggulah mungkin awal tahun depan ke. Bukan tak nak ambil langsung. Benda nak masuk dalam badan dan saya kena pastikan betul-betul selamat digunakan serta melepasi ujian klinikal.

“Saya ada sebab tersendiri kenapa tak nak ambil vaksin ketika ini. Itu hak peribadi dan hak asasi saya sebagai rakyat. Tiada siapa boleh paksa,” katanya.