Meskipun sering muncul di kaca televisyen, namun ramai yang tidak tahu tentang kehidupan peribadi pelakon Oktovia Manrose. Lebih mengejutkan, Oktovia merupakan ibu tunggal kepada seorang anak lelaki

Tidak terlalu berahsia mengenai kehidupan peribadinya, Oktovia berkata dia lebih selesa untuk tidak bercerita perkara yang sudah lama berlaku. Ujarnya, dia kini membesarkan anak tunggalnya kini berusia 8 tahun.


BACA: Ayda Jebat Tak Tahu Oktovia Manrose Punca Putus Cinta

“Saya pernah berkahwin, bercerai dan kini membesarkan anak tunggal bernama Muhammad Rayyan Zafariel, 8.

“Disebabkan perkahwinan terdahulu yang gagal, saya lebih memilih untuk berada dalam zon selesa sahaja. Ia secara tak langsung, membuatkan saya tidak terlalu berkongsi hal peribadi.

“Begitu juga perkongsian di media sosial, saya jarang memuat naik hal peribadi tetapi lebih berkongsi urusan kerjaya sahaja,” katanya.


Kakak kepada pelakon, Aprena Manrose itu berkata dia mendirikan rumah tangga pada usia muda dan menyifatkan apa yang berlaku dalam fasa hidupnya sebagai lumrah kehidupan.

“Bagi saya apa yang berlaku adalah lumrah kehidupan. Malah, kekuatan yang saya ada untuk harungi hidup ini pun datangnya daripada bapa.

“Meskipun kami jarang bertemu, tetapi dia (bapa) tidak pernah menilai dan sentiasa percaya saya akan jadi individu yang lebih baik. Saya berkahwin ketika usia 20 tahun pada 2011 dan bercerai dua tahun kemudian,” katanya.

Akui bukan mudah bergelar ibu tunggal di usia muda, namun anaknya itu adalah anugerah dan amanah yang perlu dijaga. Malah, hubungannya dengan bekas suami serta mentua baik-baik sahaja demi anak mereka.

“Bukan mudah membesarkan anak pada usia muda. Apa yang pasti, anak menjadi kekuatan semangat kerana dialah saya mampu lupakan kisah pedih yang berlaku sebelum ini.

“Anak ini amanah dan saya perlu lakukan yang terbaik untuk dia. Saya dan bekas suami juga selalu berhubung melalui ibu mentua, demi anak,” katanya.

Oktovia adalah anak kedua daripada tiga beradik, hasil perkongsian hidup penyanyi dangdut, Iwan Syahman dan pelakon Allahyarham Rosnah Mohd Noor.