Tidak mahu terburu-buru dalam membuat keputusan, Marsha mengakui ketika ini dia belum memikirkan untuk memeluk Islam walaupun teman lelakinya seorang Muslim. Bagi Marsha, dia menyifatkan perkara melibatkan agama sebagai sesuatu yang serius.

BACA: Marsha Tolak Suami Orang Sebagai Kekasih


“Untuk menukar agama bukan sesuatu yang mudah. Isu agama sangat sensitif. Memang saya ada belajar tentang agama Islam tetapi itu hanya sebahagian dan secara umum sahaja. Seboleh-bolehnya saya tidak mahu terburu-buru dan teruja sangat”

“Nanti salah cakap orang akan jadikan sebagai isu. Kalau jodoh itu datang secara tiba-tiba. Kita terima sahaja. Yang penting, saya selesa dengan situasi sekarang dan kekasih tidak memaksa,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Malah tambah Marsha, pihak keluarga kekasihnya yang semamangnya sudah mengenali Marsha, tidak mempunyai masalah untuk mempercepatkan perkahwinan mereka.

“Mereka tahu kami perlukan masa untuk disatukan. Sebab itu, kahwin bukan soalan yang sentiasa ditanya. Memang saya pernah cakap sudah lama merancang untuk berkahwin tetapi banyak sebab membuatkan saya menangguhkan dahulu hasrat itu”


“Saya juga belum bertanya keluarga untuk berkahwin dengan lelaki Islam. Saya kena lalui semua itu dahulu baru fikir untuk fasa seterusnya,” kata Marsha turut menghormati rakan-rakannya yang berpuasa. (rtky/s)