Semalam, industri hiburan tanah air dikejutkan dengan insiden pelakon Kamal Adli diserang sehingga cedera parah ketika menyertai sebuah acara di Singapura.

Perkara itu turut mendapat perhatian Presiden Persatuan Seniman Malaysia, Zed Zaidi yang menyifatkan kejadian itu sangat membahayakan.


BACA: Zed Zaidi Anggap Gimik Marketing Tauke Jambu Tak Salah

Memetik Kosmo, Zed berkata susulan kejadian itu dia mengesyorkan kepada mana-mana artis yang ingin melakukan aktiviti di luar negara memaklumkan kepada pihak Seniman yang bersedia untuk memberikan bantuan awal kepada artis yang terlibat masalah mahupun kemalangan.

“Kami akan membantu yang mana termampu sama ada berhubung dengan konsulat di sana atau ambil tahu maklumat terbaharu tentang keadaan di situ.

“Apa sahaja aktiviti artis ke luar negara kalau maklumkan kepada Seniman adalah lebih baik kerana sekurang-kurangnya kami tahu tindakan atau bantuan seterusnya yang perlu diambil melalui persatuan dan juga pihak kerajaan di mana-mana negara,” katanya.


Dalam pada itu, Zed berkata Seniman akan melakukan penambahbaikan bagi menjaga keselamatan artis yang ke luar negara atas urusan kerja.

“Kami akan buka satu fail khas untuk artis yang bekerja di luar negara sekurang-kurangnya kami ambil maklum tentang selebriti.

“Kalau jadi apa-apa, kami boleh bantu jika dihubungi. Daripada aduan yang dibuat, kami boleh bantu melalui kedutaan Malaysia,” katanya.

Sementara itu, Zed turut menitipkan pesanan kepada para artis supaya tidak terlalu menunjuk-nunjuk mengenai kehidupan mereka di media sosial bimbang perkara tidak diingini berlaku.

“Nasihat saya jangan terlalu menunjuk-nunjuk tentang kehidupan dalam sosial media kerana kita tidak tahu ada orang taksub dengan kita. Sampai tahap upah orang untuk pukul, bagi saya dia bukan seorang ‘gentleman’ (lelaki budiman).

“Kalau boleh pihak negara Singapura dapat mengambil tindakan paling tegas dan berat kepada orang sebegini. Tak sangka negara yang paling selamat boleh berlaku macam ini sehingga buatkan pelancong takut mengunjungi negara terbabit,” katanya.