Baru-baru ini, tular mengenai kehidupan daif penyanyi terkenal To’ki bersama isteri tercinta, Sharifah Fairuz Syed Yusof. Perkara itu turut mendapat perhatian pendakwah terkenal Ustaz Ebit Lew yang pergi menziarahi penyanyi itu.

Melihat kehidupan To’ki dan isterinya yang sakit tinggal di sebuah pondok kecil sejak setahun lalu, Ustaz Ebit akui sebak sebaik sahaja tiba di tempat tinggal penyanyi tersebut.

BACA: Ustaz Ebit Lew Tak Hirau Letih Asal Dapat Ziarah Pusara Ibu

Berkongsikan kisah pertemuannya itu, Ustaz Ebit berkata dia berdebar apabila tiba di lokasi dan dari dari jauh To’ki menyambut kedatangannya kemudian terus memeluknya seolah sudah lama mengenai antara satu sama lain.

View this post on Instagram

Sebak sayu tadi ziarah To'ki. Best-best lagu. Ramai tag saya di fb berita ini. Saya terus ke sana. Sampai jer dah berdebar kata Allah kedalam juga ini. Sekali sampai pondok ini ini dah setahun To'ki tinggal bersama isterinya yang sakit. To'ki khidmat jaga dan uruskan isteri kerana isteri tak boleh bergerak sangat. Dari jauh To'ki terus sambut saya dan terus peluk saya. Tak sempat nak cakap apa-apa. Macam dah lama kenal. Terus To'ki kata kenapa ustaz buat semua ini. Kebaikan pada semua orang tanpa harap balasan. Allah sayang ustaz. InsyaAllah akan bantu untuk Tangki dan water pump air sungai dan bilik air. Saya hadiahkan juga peti ais dan mesin basuh. Dari live kami tadi InsyaAllah Hj Hamid dari Kulim akan beri kayu pain untuk buat rumah cantik-cantik. Syukur dapat berkongsi ilmu dan berkasih sayang-ebitlew

A post shared by Ebit Lew (@ebitlew) on

“Sebak sayu tadi ziarah To’ki. Best-best lagu. Ramai tag saya di fb berita ini. Saya terus ke sana. Sampai jer dah berdebar kata Allah ke dalam juga ini.

“Sekali sampai pondok ini ini dah setahun To’ki tinggal bersama isterinya yang sakit. To’ki khidmat jaga dan uruskan isteri kerana isteri tak boleh bergerak sangat,” tulisnya.

Ustaz Ebit berkata dia akan membantu mengusahakan pemasangan paip bagi membolehkan bekalan air dipam dari sungai berdekatan ke kediaman penyanyi itu bagi memudahkan urusan kehidupan harian.

Malah, Ustaz Ebit memberitahu dia turut menghadiahkan sebuah peti sejuk dan mesin basuh buat pasangan tersebut. Dalam pada itu, Ustaz Ebit memaklumkan ada individu akan memberikan kayu pain untuk membina sebuah rumah cantik untuk To’ki dan isteri.

“InsyaAllah akan bantu untuk Tangki dan water pump air sungai dan bilik air. Saya hadiahkan juga peti ais dan mesin basuh.

“Dari live kami tadi InsyaAllah Hj Hamid dari Kulim akan beri kayu pain untuk buat rumah cantik-cantik. Syukur dapat berkongsi ilmu dan berkasih,” katanya.

Difahamkan, To’ki hanya bergantung pada hasil daripada persembahan di restoran atau majlis kecil. Malah, berharap nasibnya dalam industri muzik tempatan itu masih ada dalam usaha memperbaiki taraf kehidupannya kini.