Sebelum ini Safiey Illias menyatakan kesediaannya untuk ntuk bertemu dengan mana-mana pendakwah yang berniat untuk membimbingnya. Susulan itu, seorang Pencetus Ummah (PU) menjemputnya untuk bersemuka.

Bagaimanapun, Safiey tidak mahu bertemu dengan mana-mana PU kerana merasakan ini sekadar untuk pemasaran semata-mata dan lebih selesa untuk merujuk dengan individu yang dia selesa iaitu Ustaz Ebit Lew.


BACA: Safiey Illias Tak Mahu Jumpa Mana-Mana PU

Menurut Safiey lagi, PU terbabit tidak boleh memaksa kerana dia berhak untuk memilih dengan siapa yang dia selesa. Safiey juga menegaskan dia hanya menolak ajakan PU untuk bertemu bukan ajaran Islam.

“PU tak boleh paksa saya untuk selesa dengan dia. Kalau dia jemput saya untuk diberikan nasihat tapi saya tak nak, jangan la terasa hati.

“Macam dikata seolah-olah saya menolak ajakan dia, saya menolak Islam. Tidak! Saya hanya menolak pelawaan awak sebab saya tak selesa dengan awak. Awak tak boleh paksa orang suka awak. Saya ada hak untuk memilih,” katanya kepada Astro Gempak.


Dalam pada itu, Safiey juga berharap agar sesiapa yang mahu memberi teguran teguran dibuat dengan cara yang betul kerana dia seorang yang bersikap terbuka.

“Biasanya saya memang akan rujuk, mereka akan datang rumah. Kadang-kadang tu tak beritahu dan tidak diwar-warkan di media sosial pun. Mereka memang ikhlas.

“Saya sangat terbuka untuk terima nasihat sebab bagi saya ia satu pengetahuan. Meskipun dah tahu tapi kita bukanlah manusia yang baik.

“Sekurang-kurangnya orang tegur kerana orang sayang. Cuma cara nak tegur biarlah betul. Bukan kau tegur, hujung-hujung kau jual buku. Itu namanya kau yang kena tegur,” katanya.