Hampir dipulaukan dua tahun kerana berbeza fahaman politik, pelakon dan pengarah Ellie Suriaty berkata Allahyarham Mamat Khalid antara pengarah yang berani mengambilnya untuk berlakon.

Menurut Ellie, arwah mempunya persepsi berbeza serta tidak pernah menghakimi dirinya dengan apa yang dilakukan sebelum ini meskipun ketika itu ramai rakan selebriti mempersendakannya.


BACA: Azri Iskandar Senyap-Senyap Cucuk Vaksin Tanpa Pengetahuan Ellie Suriaty

“Ketika zaman Pakatan Harapan memerintah saya adalah pembangkang tegar. Saya dipulaukan kerana lantang membidas dasar kerajaan pada ketika itu la.

“Tapi Mamat Khalid merupakan pengarah pertama yang berani ambil saya tanpa ada diskriminasi. Abang Mamat lain, dia tak pernah judge apa yang saya lakukan dan dia sangat welcoming,” katanya.

Kata Ellie lagi, tawaran berlakon daripada Mamat menerusi drama Kampong Pisang Bersiri-siri dan filem Kampong Pisang Muzikal Raya sekaligus membuka laluannya untuk kembali aktif dan dia akan sentiasa mengenang jasa pengarah itu.


“Saya kembali kepada industri hanya dengan jasa Mamat Khalid. Dia tak pernah tanya kenapa saya begini dan begitu.

“Dia hargai saya sebagai anak seni dan pengkarya. Sudah pasti sikap dia yang sebegitu memberi satu kelegaan yang sangat luar biasa. Its good to be back dalam industri bersama pengarah yang mengenali kita, saya begitu menghormati abang Mamat Khalid,” katanya.