fbpx

Sweet Qismina Tak Puas Hati PM Pergi Indonesia

Umum mengetahui, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengadakan lawatan kerja ke negara jiran, Indonesia sejak semalam.

Bagaimanapun, perkara itu menimbulkan rasa tidak puas hati pelakon Sweet Qismina yang mempersoalkan tindakan Muhyiddin itu. Sweet berkata lawatan itu adalah perkara tidak wajar terutamanya sewaktu tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

BACA: Sweet Qismina ‘Berperang’ Dengan Cikgu Isu Ambil & Pulang Buku Teks

Katanya lagi, abangnya antara individu paling terkesan dengan larangan ke luar negara selepas setahun tidak pulang ke Indonesia untuk bertemu isterinya.

“Abang saya lama tidak jumpa isteri dia di Indonesia sejak tahun lepas. Dia baru kahwin. Tetapi Perdana Menteri kita boleh pergi sana macam itu saja. Patut minta beliau bawa abang saya bersama. Mana adil begini,” katanya.

Seperti sudah dijangka, status Sweet itu mengundang kecaman netizen yang mengatakan Muhyiddin ke Indonesia atas urusan kerajaan, bukan sebab peribadi.

Difahamkan, Muhyiddin mengadakan lawatan kerja dua hari ke negara itu setelah menerima jemputan Presiden Joko Widodo. Ia merupakan lawatan pertama sejak dilantik menjadi Perdana Menteri.