Sama seperti tahun lalu, sesi persekolahan sesi 2020 masih tidak dapat dijalankan seperti biasa susulan kes Covid-19 yang agak membimbangkan dan pelajar perlu mengikuti pembelajaran secara dalam talian.

Baru-baru ini, pelakon Sweet Qismina atau nama sebenarnya Farhana Qismina meluahkan rasa kesal terhadap sistem pengambilan dan pemulangan buku teks oleh pihak sekolah adiknya.


BACA: Haqiem Rusli Mahu Wanita Berhijab Dalam MV, Sweet Qismina Tak Kecil Hati

Sweet berkata dia akui tidak berpuas hati dengan sistem yang yang dilakukan sendiri oleh pihak sekolah sewaktu mengambil buku teks milik adiknya yang berusia 17 tahun.

Katanya lagi, syarat pengambilan dan pemulangan buku teks yang ditetapkan sekolah berkenaan agak mengarut apatah lagi tidak semua ibu bapa larat untuk membawa buku teks yang berat itu.


Kata Sweet lagi, dia yang masih muda pun tidak larat untuk memikul buku teks berkenaan dan perlu berjalan di tengah panas terik, apatah lagi ibu bapa yang sudah tua.

“Tak semua umur muda ye yang larat nak gerak dengan panas terik berjalan kehulur kehilir. Saya yang baru 24 ini pun tak larat dan tak tahan. Takkan orang berumur kena buat macam itu,?” tulisnya.

Dalam pada itu, Sweet turut meminta pihak sekolah agar memberi kerjasama sewajarnya seperti menunjukkan jalan kepada ibu bapa untuk memudahkan keadaan.

Namun, Sweet memberitahu garis panduan yang hanya membenarkan ibu bapa mengambil dan memulangkan buku teks semenangnya sudah ditetapkan oleh pihak sekolah.