Hangat diperkatakan mengenai sorang pendawah muda didakwa terbabit kesalahan seksual, ramai mempersoalkan kenapa begitu mudah gadis-gadis mendakwa menjadi mangsa sehingga mengikunya pulang ke rumah.

Menurut Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata, suspek menggunakan media sosial untuk memperdaya mangsa.

BACA: Pendakwah Muda Nafi Semua Pertuduhan Salah Laku Seks

Menurutnya, suspek berkenalan melalui Instagram, mengajak mangsa keluar makan sebelum memperdaya mereka kerumahnya untuk melakukan perbuatan terkutuk itu.

“Suspek mula berkenalan dengan mangsa melalui direct message (DM) dan mereka semua adalah pengikut di Instagram.

“Suspek akan ajak mangsa keluar makan atas pelbagai alasan termasuk atas kapasiti sebagai Da’i, rakan Instagram dan perniagaan.

“Kemudian suspek atas pelbagai alasan membuat helah dan memperdaya serta memerangkap mangsa sebelum bawa balik ke rumah. Ketika di rumah berlaku perkara tanpa kerelaan,” katanya.

Sehingga kini polis menerima tujuh laporan polis iaitu dua membabitkan Seksyen 376 Kanun Keseksaan (rogol), tiga kes bagi Seksyen 345 Kanun Keseksaan (cabul) dan satu kes dibawah Seksyen 377C Kanun Keseksaan (seks luar tabii).

Manakala satu lagi kes diklasifikasikan sebagai tiada tindakan lanjut susulan tiada unsur gangguan seksual.

Dalam pada itu, pihaknya percaya mungkin akan ada lagi laporan dan sudah menubuhkan pasukan khas untuk menyiasat kes melibatkan suspek.