fbpx

Suhaimi Saad Lancar Mosus Foundation Bantu Orang Susah

Sebut saja nama Suhaimi Saad pasti ramai tahu bekas anggota kumpulan nasyid In Team itu pernah mencetuskan kontroversi kerana pendirian anti vaksin dan mencabar angkasawan negara untuk bersumpah bahawa bumi itu bulat sfera.

Pasti ramai tahu bahawa Suhaimi sering terlibat dengan kerja kebajikan. Baru-baru ini menerusi Facebook, suami kepada Ina Naim itu mengumumkan bahawa dia telah menubuhkan satu tabung yang diberi nama Mosus Foundation.

BACA: Isu Gas Metana, Suhaimi Saad Persenda Vaksin Tak ‘Kebal’

Menurut Suhaimi, tabung itu ditubuhkan sebagai usaha untuk membantu golongan muslim yang memerlukan bantuan, sumbangan atau pinjaman tanpa faedah atau bunga.

Ujarnya lagi, 30 peratus daripada pendapatannya akan dimasukkan di dalam tabung berkenaan dan 10 peratus daripadanya akan digunakan untuk tujuan pengurusan seperti bayaran bil telefon dan sebarang kos berkaitan bantuan.

Menerusi perkongsian tersebut, Suhaimi turut menyeru kepada mana-mana pihak yang ingin menyumbang bolehlah terus menghubunginya.

Sebelum ini, penyanyi ini terlibat dalam kerja kebajikan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Pembangunan Insan Sabah Care atau Sabah Care. Malah, Suhaimi dan Ina sering dilihat membawa empat anak mereka mengadakan persembahan di bazar Ramadan sebagai aktiviti amal.