Perkara yang kami akan kongsikan bunyinya macam kelakar tetapi tidak mustahil. Pernah tak anda terfikir selebriti popular seperti Datuk Seri Siti Nurhaliza, Neelofa atau Aiman Tino bertanding dalam pilihan raya.

Baru-baru ini, Nobleman Creation’s Digital Marketing menjalankan satu kajian bagi mengenal pasti 5 selebriti Malaysia yang mempunyai potensi untuk menang dalam pilihan raya berdasarkan populariti atas talian.


BACA: Siti Nurhaliza Sedia Wariskan SimplySiti Buat Aafiyah

Selebriti-selebriti ini dipilih berdasarkan carian nama mereka di Google setiap bulan dan mereka adalah top 5 daripada 300 profil selebriti yang ditapis.

Berdasarkan hasil tinjauan, penyanyi nombor satu negara, Siti Nurhaliza mendapat kiraan tertinggi, manakala pelakon dan pengacara popular, Neelofa berada di tempat kedua.

1. Datuk Seri Siti Nurhaliza – 90,000 carian
2. Neelofa – 70,000 carian
3. Yuna – 60,000 carian
4. Aiman Tino – 40,000 carian
5. Fattah Amin – 30,000 carian


Penyanyi yang kini mencipta nama di Amerika Syarikat, Yuna juga tersenarai sebagai selebriti berpotensi. Lebih mengejutkan, tinjauan juga mendapati, penyanyi yang baru berusia 20 tahun, Aiman Tino turut tersenarai sebagai calon ahli politik bersadarkan popularitinya diikuti Fattah Amin.