Meskipun masih dalam keadaan pandemik, namun ramai yang tidak melepaskan peluang untuk pergi bercuti sempena tahun baru minggu lalu untuk meluangkan masa bersama keluarga dan kenalan rapat.

Perkara itu mendapat perhatian pelakon Sharnaaz Ahmad yang memuat naik satu video menempelak mereka yang sakan bercuti tetapi tidak mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) dengan tidak mengamalkan penjarakan fizikal.


BACA: Jalani Pembedahan Sinus, Bekas Isteri Mohon Urusan Sharnaaz Dipermudahkan

“Mana kita punya akal, kita punya otak? Apa jadi saya tak faham, saya cerita pasal Langkawi sebab saya nampak benda ni.

“Saya tak pergi Langkawi tapi saya tengok ada kawan-kawan saya juga yang pergi. Setahun kita dikurung, nak pergi mana terbatas nak pergi luar negara tak boleh,” katanya.


Sharnaaz turut meluahkan rasa sedih apabila tindakan yang dilakukan oleh kerajaan seolah tidak dipeduli oleh segelintir rakyat, serta bimbang jika wujud kluster baru dek kerana sikap tidak bertanggungjawab itu.

“Tu bukan Kluster New Year tapi Kluster buta perut. Apa yang korang fikir? Saya tengok semua pantai tu semua tempat banyak penyakit. Nak pergi bercuti tiada masalah tapi tengok sekarang banyak kes yang berkaitan Langkawi.

“Kalau selamat boleh lah elok sebab imunisasi kuat. Kalau warga emas minta dijauhkan dan elak. Siapa-siapa yang baru balik dari Langkawi, saya doakan semuanya selamat. Fikirlah sebelum lepak dengan kawan-kawan lain. Sama-samalah kita jaga kita,” katanya.

Perkongsian Sharnaaz mendapat pelbagai reaksi daripada netizen yang turut bersetuju serta meluahkan rasa tidak puas hati dengan segelintir masyarakat yang tidak mematuhi SOP ketika berada di tempat sesak.