Baru-baru ini, menerusi satu perkongsian di Insta Story, penyanyi Sharifah Zarina berkongsikan mengenai pengalamannya ketika bercuti di Amerika Syarikat.

Menurut Zarina, dia terpaksa memintal tudungnya menjadi seperti turban berikutan segelintir penduduk negara tersebut mempunyai sentimen Islamofobia sehingga sanggup membunuh.

BACA: Sharifah Zarina Tak Kisah Anak Kahwin Muda Sama Sepertinya

“Inilah masalah bila ke US saya akan pakai tudung ala-ala turban atau ikat simpul sahaja. Rasa berdosa yang amat tu Tuhan sahaja tahu.

“Sebab banyak kali dah kena dengan mat saleh ni bila kita pakai tudung sempurna, layanan mereka amat berbeza. Ya, mereka sangat Islamophobic,” tulisnya.

Menerusi perkongsian itu, Zarina turut berkongsikan perubahan tudung yang dipakainya semasa berada di Los Angeles dan San Fransisco.  Zarina turut menjelaskan tindakan memilih lokasi percutian Islamofobia sedangkan banyak lagi pilihan negara lain yang boleh dikunjungi.

“Untuk yang tanya kenapa suka sangat pergi US padahal sana Islamophobic. Jawapannya adalah sebenarnya bila nak travel, banyak lagi tempat lain dalam list kami.

“Tapi sebab kami nak guna Visa tu yang masih valid lagi. US paling susah nak bagi Visa. Tapi once dah dapat 10 tahun lah boleh keluar masuk sana.

“Lagi satu, saya suka jadi personal shopper di sana. Barang-barangnya yang mampu milik dan senang nak jual di Malaysia. Jadi sambil travel sambil menambah rezeki,” kongsinya