Umum mengetahui sedang hangat diperkatakan seluruh dunia mengenai tragedi pembunuhan lelaki berkulit hitam di Amerika Syarikat, George Floyd yang membawa isu rasis di negara itu.

Perkara itu turut mendapat perhatian Sharifah Amani yang meluahkan rasa kesal dengan insiden tersebut. Menurut Amani, sifat rasis wujud dalam satu bangsa apabila mereka merasakan diri mereka lebih hebat berbanding bangsa lain.


BACA: Sharifah Amani Persoal Tindakan Polis Reman Patrick Teoh

Katanya lagi, Tuhan mencipta semua manusia sama tanpa mengira agama, bangsa dan kaum. Pelakon itu juga menyeru agar berganding bahu bersepakat untuk menghentikan isu rasis ini dalam kalangan masayarakat.

“Izinkan mereka bernafas, inilah akibatnya bila kau fikir satu bangsa itu lagi hebat daripada yang lain, Tuhan cipta kita semua sama. Tak kisah lah Melayu, Cina, India, White, African American, Rohingya atau lain-lain, kita semua sama.


“Berhubunglah dengan sesiapa yang dianggap berbeza dengan diri kamu, belajar untuk menerima dan kenal orang yang kamu rasa lain dengan kamu. Terima kelainan itu dengan kasih sayang,” tulisnya lagi.

Terdahulu, Floyd meninggal dunia selepas lehernya ditekan oleh seorang pegawai polis kulit putih, Derek Chauvin menahan dan menekan lututnya di leher mangsa. Tular rakaman video, Floyd sempat memberitahu dia berasa lemas namun tidak dihiraukan pegawai polis berkenaan.