fbpx

“Selama Ini Saya Bertudung Bukan Kerana Allah”

Selepas Emma Maembong, kini giliran pelakon sensasi Fathia Latiff pula membuat keputusan untuk tidak lagi mengenakan tudung selepas tiga tahun berhijab pada tahun 2016.

Pertama kali tampil dengan imej berambut pendek di hadapan khalayak ramai di sebuah pertunjukan fesyen malam tadi selepas tidak lagi bertudung sejak beberapa hari lalu, Fathia berkata tindakannya untuk membuka hijab itu tidak dipengaruhi mana-mana pihak.

BACA: Kongsi Foto Tidak Berhijab, Fathia Latiff Dah Buka Tudung?

Katanya lagi, dia kini lebih gembira dengan imej terbarunya serta mengakui selama memakai hijab dia tidak dapat menjadi diri sendiri sehingga membuatkan dirinya mengalami depresi.

“Kalau kita buat sesuatu kerana manusia, ia tidak akan kekal. Saya pakai tudung sebab orang, bukan kerana Allah atau kehendak diri sendiri.

“Jadi selama mengenakan hijab, saya alami depresi kerana tidak dapat menjadi diri sendiri. Saya cuba bertahan, tetapi perasaan itu lama-kelamaan membawa ke arah kegelapan sedikit demi sedikit. Tetapi apabila buka hijab, saya rasa bebas dan selesa. Saya tidak mahu jadi hipokrit,” katanya kepada Kosmo!

Kata Fathia lagi, dia berasa dirinya tidak ikhlas dan seperti terpaksa sepanjang tiga tahun berhijab. Ujarnya lagi, dia mengambil masa dua tahun untuk mengenali diri tetapi gagal menemui jawapan yang dicari.

“Ketika pakai tudung, saya akui ada perasaan tidak ikhlas dan dapat rasa hati busuk. Bila sudah kenal diri, saya sudah tidak takut apa-apa lagi. Sebab itu saya berani tampil di depan khalayak dengan imej sebegini.

“Biarpun tidak dapat mengawal komen negatif di media sosial, tetapi saya harap netizen yang mengeji itu akan dapat mencari kebahagiaan mereka sendiri,” ujarnya.