Jika sebelum ini Sari Yanti dikenali dengan sifat manja & lemah lembut. Namun kita semua bakal menyaksikan sisi lain dalam diri Sari Yanti apabila dia menjadi salah seorang dari peserta Fear Factor Malaysia yang akan muncul di kaca televisyen bermula 16 Februari ini.

Sebut saja nama Fear Factor semua maklum dan dapat membayangkan bagaimana bentuk persembahan yang disajikan program tersebut. Program yang nyata mencabar ketahanan mental dan fizikal setiap peserta yang terlibat.


Sari Yanti ketika ditemui semalam di sidang media memperkenalkan 16 pasangan finalis Fear Factor Malaysia akui saat pertama kali dihubungi pihak Astro untuk menyertai program tersebut, tanpa berfikir panjang dia menolak.

“Bagi saya, mana mungkin saya join Fear Factor ni. Bila saya tanya siapa lagi yang turut serta, mereka sebut nama Dira Abu Zahar. Bila dengar nama Dira, saya dah dapat bayangkan Dira memang jenis tahan lasak. Tak mungkin saya mampu untuk menempuh Fear Factor”

Namun terang Sari lagi, setelah dipujuk berkali oleh pihak Astro, dia akhirnya bersetuju. Di saat usianya mencecah 30-an ditambah pula dengan gelaran seorang ibu kepada dua orang anak dia memaksa dirinya untuk mencabar diri sendiri.

“Lepas kena pujuk, saya terima saja. Bila fikirkan balik, kenapa tidak kan? Saya boleh lihat kemampuan diri saya sambil tu saya memang kena paksa diri saya untuk cabar diri sendiri. Bila kita tak cuba, orang akan tanya. Bila kita try pun orang akan tanya jadi why not saya nak rasa sendiri feel tu,” ujarnya.


Suaminya juga tidak melarang Sari dari menyertai program tersebut. Bagi Sari, cabaran yang paling menggerunkan adalah cabaran dimana para peserta diminta untuk makan sesuatu yang tidak pernah difikir untuk dijadikan makanan.

“Bagi saya cabaran paling susah adalah bab makan. Kita kena paksa untuk makan benda tu. Makanan bila dah dimakan akan jadi darah daging kan. Cabaran tu memang memerlukan mental strength yang sangat tinggi”

“Sari bernasib baik sebab dapat partner yang mudah untuk bekerjasama. Kadang-kadang bila Sari patah semangat, Anbia akan datang bakar semangat. Sama jugak macam Sari. Antara Sari dan Anbia, kami memang ada chemistry yang kuat. Kami takkan surrender. Yang penting kita try saja. Berjaya atau tidak, yang penting kami dah pun mencuba”

Jelas Sari menambah, sebelum bermula cabaran Fear Factor dia sering ke gym dan berenang bagi persediaan sebelum berangkat ke Cape Town, Afrika Selatan untuk menjalani penggambaran Fear Factor Malaysia. (rtky/bsr)