Usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman atau lebih dikenali sebagai Nur Sajat mengaku tidak bersalah di Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam pada 6 Januari lalu, atas pertuduhan berpakaian seperti wanita.

Menurut sumber, Muhammad Sajjad, 36, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibaca di hadapan Hakim Syarie, Mohammad Khalid Shaee @ Shaii.


BACA: Sajat Alami Tekanan Sampai Makan Ubat Tidur

Nur Sajat didakwa atas pertuduhan menyebabkan agama Islam dipandang hina dengan cara dirinya seorang lelaki yang berpakaian menyerupai wanita.

Sajat didakwa melakukan perbuatan itu dalam majlis bacaan Yasin dan solat hajat, pada 7.30 malam, 23 Februari 2018 di premis kecantikannya, Nursajat Beauticion, Jalan Serai Wangi, Seksyen 16, Shah Alam.

Bagi perbuatan itu tertuduh didakwa mengikut Seksyen 10(a) Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 1995 yang memperuntukkan hukuman tidak melebihi RM5,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.


Sajat kemudian dibebaskan dengan jaminan sebanyak RM3,000 dan mahkamah menetapkan 23 Februari depan untuk sebutan semula kes.

Sebelum ini tular di media sosial, rakaman video memaparkan Nur Sajat menangis teresak-esak dalam keadaan bergari.