Rata-rata kemasukan Zamani ke peringkat akhir pentas Gegar Vaganza dipersoalkan orang ramai. Sebagai juri tetap, Datuk Ramli Ms menjelaskan cara permarkahan Zamani hingga melayakkan beliau ke peringkat akhir.

BACA: “Zamani Lupa Lirik Pun Boleh Ke Final Gegar Vaganza”


“Perlu difahami penilaian markah malam ini berdasarkan dua persembahan. Memang saya potong banyak markah Zamani kerana lupa lirik dan beberapa masalah lain di persembahan pertama. Dia hilang 65 markah daripada saya”

Selain itu, Tok Ram juga mengakui beliau sendiri memberikan markah yang tinggi buat Zamani pada lagu yang kedua kerana penyampaiannya yang bagus. Malah juri lain juga, hingga menjadikan markah Zamani berada di tempat kelima.

“Namun, dia bangkit menerusi persembahan kedua dan saya akui memberinya markah yang banyak. Saya berikan markah yang tinggi, dua juri lain juga tinggi. Selepas markah ketiga-tiga juri dicampur, Zamani berjaya melangkah ke final dan berada di kedudukan kelima,” jelasnya.

Walaupun Zamani sudah memberikan penjelasan mengapa beliau lupa lirik, masih ramai merasakan kesilapan beliau semalam tidak adil buat peserta lain yang bekerja keras namun gagal ke peringkat akhir. (rtky/w)