fbpx

“Poligami Itu Tak Haram, Saya Tak Mengharamkan Poligami”

Baru-baru ini, perkongsian pelakon Puteri Sarah yang mengulas mengenai isu Abang Tesla menerima kecaman sehingga ada individu mendakwa kenyataan itu sebagai ‘over’.

Mantap! Kali Ini Siri HONOR 200: Flagship Estetik AI Lengkap Dengan Versi Pro Spesifikasi Flagship Lagi

Baru-baru ini Siri HONOR 200 telah dilancarkan secara rasmi, dan ini adalah kali pertama HONOR memperkenalkan versi Pro dalam siri N ke Malaysia. Jangan tak tahu, Siri HONOR 200 hadir dengan sistem tri-kamera 50MP standard, mod...

Baca Lagi

Susulan kenyataan itu juga, individu berkenaan turut mendakwa kenyataan pelakon itu seolah mempengaruhi wanita lain. Malah, ada yang mendakwa penulisan Puteri Sarah itu dianggap angkuh.

BACA: Puteri Sarah Tetap Nak Saman Kakak Ipar Ira Kazar

Tidak hanya berdiam diri, Puteri Sarah tampil membidas kenyataan dua individu tersebut yang mendakwa dia cuba menghasut wanita lain untuk bercerai.

Menurut Puteri Sarah dia tidak mengharamkan poligami namun jika isteri yang dimadukan tidak mendapat nafkah zahir dan batin adakah mereka perlu berdiam diri sahaja.

“Poligami itu tidak haram dan saya tidak mengharamkan poligami. Nabi Muhammad adalah lelaki ” tapi tidak semua lelaki” boleh jadi seperti Nabi Muhammad.

“Isteri punya HAK untuk mendapatkan nafkah zahir dan batin. Dan jika wanita atau istri tidak mendapatkan nafkah zahir dan batin, apakah kita wanita perlu menjadi diam dan bodoh ?” tulisnya.

Puteri Sarah turut menegaskan poligami itu tidak salah namun menjadi salah apabila suami tidak menjalankan tanggungjawab mengikut syariat Islam.

“Dan jika sesuatu penceraian menjadikan kita lebih baik dan dekat kepada agama kenapa itu menjadi tidak boleh?  Silakan yang nak berpoligami itu tidak salah yang salah adalah lelaki yang berpoligami tapi tidak memiliki tanggung jawab sesuai syariat agama islam,” tulisnya.

Dalam pada itu, Puteri Sarah berkata jika kenyataan balasnya itu dianggap negatif bermakna individu itu sendiri yang bermasalah serta menegaskan bahawa dia tidak menghasut sesiapa.

“Jadi kalau lelaki disini membaca ini dengan tanggapan negatif, berhati busuk maka anda lah yang bermasalah atau anda ada buat salah dengan isteri sampai TAKUT dengan statement ini.

“Saya tak menghasut sesiapa. Kalau awak rasa menghasut adalah tu kan….Faham ke tidak statement saya?” tulisnya.