Menerusi perkongsian di Instagram, penyanyi Nourul Wajab meluahkan rasa kecewanya apabila dilayan dengan kasar dan ditengking oleh seorang anggota keselamatan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Berdepan pengalaman tidak menyenangkan itu, Nourul berkata dia faham mengenai prosedur operasi standard (SOP) namun berharap anggota berkenaan lebih bertimbang rasa dan berbudi bahasa ketika menjalankan tugas.


BACA: “Saya Tiada Masalah Menyanyi Dengan Ajai, Suami Izinkan”

“Anggota itu tinggikan suara pada saya. Dia cakap dua orang sahaja yang boleh masuk ke dalam.

“Saya kata okey, tetapi ibu bapa mertua saya tak boleh berbahasa Inggeris dan Melayu.Tapi dia masih menjawab dengan nada yang tinggi,” katanya.


Nourul berkata dia belum pernah lagi berdepan dengan situasi seperti itu membabitkan penjawat awam. Ujarnya, tidak kira seseorang itu berkuasa atau tidak berbudi bahasa itu sangat penting.

“Bahasa sesungguhnya jiwa bangsa. Terutamanya yang bertugas demi negara. Tak kira awak ada kuasa atau tidak, jangan kurang ajar dengan orang lain.

“Manusia dinilai daripada kesopanan kita, tak kira apa-apa jawatan dan pekerjaan pun. Saya tak pernah jumap anggota keselamatan yang kurang ajar seperti itu,” katanya.

View this post on Instagram

Dalam kemelut dalam video kami semalam masa hantaq mamy papy balik: . Kami akan huraikan dalam video nanti. . Tak semua depa lagu tu. Faham depa juga manusia. Depa bertugas dmei negara demi kita semua. Kami cukup respect semua anggota beruniform . Cik farina ni [email protected] pasaipa incharge dia lagu tu. Lepas dah mamy oapy berlepas, kami nak pi balik oarking kat prking C depa tak habih lagi bertugas dan cik farina dan teman nya mintak bergambaq . Kami kata idea yang baik sebab kami nak habaq : semua manusia tak sama tahap kesopanan dan juga kesedaran sivik . Ada RAMAI yang sopan. Hanya satu dua yang tak boleh handle stress. Ya depa manusia juga. Kita semua faham . Satu nak mohon jangan banding2 kan orang ada nama atau orang biasa. Semua lyak dilayan sama rata. Sopan tu untuk semua. Bukan orang2 tertentu saja . Semalam kami jadi terkedu sebab takdan bukak mulut dah tengking. Takpalah kami faham. Undang2 kena ikut . Dah dia tengking, dia keluaq dari situ. Cik Farina ni lah yang explain semua elok2 . Dari awai kami sampai nampak kami berempat pakai mask, dari jauh dia senyum. Cakap elok. Mintak tiket flight. . Tiba tiba yang incharge tu potong… kami terkejut???? . Stress. Semua stress. Takdak sapa boleh kawai pendamic ni . Hanya Allah taala boleh hapuskan Virus ni. Kita kena usaha jaga diri. Tu lh orang kata toksah dok baca sangat benda menakut nakutkan. Buat kuta jadi tak tentu arah! Terjejas qeja!

A post shared by N O U R U L (@nouruldepp) on

Dalam pada itu, Nourul turut memuat naik gambar bersama petugas keselamatan bertugas yang cuba menjelaskan mengenai salah faham berkenaan.

Nourul mengakui terkedu kerana belum sempat muka mulut sudah ditengking, bagaimanapun dia memahami bahawa anggota keselamatan juga manusia biasa dan menghormati tugas besar mereka sebagai petugas barisan hadapan.