Belum lagi reda dakwaan melanggar prosedur operasi standard (SOP), nampaknya tindakan Neelofa tidak memakai pelitup muka ketika hadir ke Mahkamah Majistret Seremban hari ini mengundang kritikan netizen.

Menerusi beberapa keping foto tersebar, rata-rata netizen mendakwa dapat dilihat wajah dan bentuk bibir Neelofa disebalik purdah yang dipakainya.


BACA: “Kak Lofa Banyak Berjuang Untuk Islam, Janganlah Penjarakan”

Susulan itu ramai yang mempersoalkan pemakaian pelitup muka bagi wanita yang mengenakan purdah. Malah, ada yang mengegur material kain purdah yang dipakai agak nipis.

Tidak kurang juga ada yang memetik kenyataan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah bahawa wanita yang berniqab juga perlu memakai pelitup muka dalam membendung wabak COVID-19.


Terdahulu, Kementerian Kesihatan menyarankan dua jenis pelitup muka iaitu pelitup muka perubatan tiga lapis dan pelitup muka bukan perubatan.

“Purdah satu lapisan tidak cukup (menghindari jangkitan) jadi disyorkan kepada mereka yang memakai purdah supaya turut menggunakan pelitup muka,” jelasnya.