Kalau ikutkan jarang sekali selebriti kita membicarakan mengenai isu kesihatan lebih-lebih lagi isu datang haid atau kesihatan alat sulit wanita kerana ada yang menganggap perkara itu agak sensitif.

Menerusi Intagram, pelakon Natasha Hudson meluahkan pendapatnya tentang tuala wanita yang dianggap satu pembaziran. Malah pelakon itu turut menyarakankan para wanita menggunakan menstrual cup bagi menggantikan tuala wanita.


BACA: Sudah Membuka Niqab, Ini Penjelasan Natasha Hudson

Menurut Natasha, cawan haid adalah alternatif lain untuk menampung darah haid dalam masa sama menjaga alam sekitar.

Menerusi entri itu juga, Natasha turut menerangkan cara-cara untuk menggunakan cawan haid itu. Katanya lagi, pada pertama kali penggunaan sememangnya membuatkan rasa tidak selesa namun lama-kelamaan akan menjadi biasa.


Kata Natasha lagi, alat tersebut diperbuat daripada silikon lembut dan dimasukkan ke dalam faraj bertujuan mengumpul cecair dan mencegah kebocoran. Dalam masa sama, dapat mengelakkan darah terkena pada pakaian seperti yang sering dialami para wanita.

Perkongsian Natasha itu mendapat reaksi positif daripada pengikutnya yang bersetuju bahawa alat tersebut membantu mereka ketika sedang datang bulan. Apa pendapat wanita tentang menstrual cup?