fbpx

Maya Karin Dikecam Setuju Jogging Semasa Perintah Berkurung

Sering dijadikan idola kerana keprihatinannya terhadap alam sekitar, bagaimanapun kenyataan Maya Karin dikecam teruk oleh netizen apabila bersetuju dengan pendapat seorang lelaki yang keluar bersenam ketika Perintah Kawalan Pergerakan.

Maya memberi pendapatnya itu mengenai kejadian tular baru-baru ini dimana seorang doktor dikenali sebagai Dr Ong Hean Teik yang menegaskan bahawa tempoh tersebut bukan perintah berkurung tetapi hanya untuk menghalang orang ramai berhimpun.

BACA: Maya Karin Dipuji Pergi Majlis Anugerah Naik MRT

Susulan itu, Maya dituduh tidak sensitif dengan penularan wabak tersebut yang sudah pun diisytihar sebagai pandemik oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Malah kata netizen, lebih memalukan Maya antara selebriti yang berjuang untuk alam sekitar tetapi tidak faham dengan perintah kerajaan. Netizen turut mempersoalkan kepada Maya adakah sukar untuk memahami bahawa kita tidak dibenarkan keluar melainkan jika perlu sahaja.

Sedar tindakannya itu menerima kecaman hebat daripada netizen, Maya kemudiannya meminta maaf di atas kekhilafannya serta mengakui kesilapannya itu.

Sepatutnya para selebriti memberikan contoh baik kepada orang ramai kerana mereka sering dijadikan sebagai role model. Diharap orang ramai juga lebih prihatin dengan perintah kerajaan lebih-lebih lagi di saat negara berdepan isu genting sekarang ini.