fbpx

Maki Peminat Di Twitter, Mufti Perak Tegur Azwan Ali

Menurut Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria berkata, apa yang dipaparkan Azwan Ali di akaun Twitternya juga menunjukkan ciri-ciri golongan fasik. Ini berikutan sikap biadab pengacara popular tersebut yang mencetuskan kontroversi kerana tweetnya tidak menggambarkan teladan dan sifat seorang Muslim sebenar.

BACA: Azwan Ali Akui Rasa Bersalah Terhadap Julie Dahlan

Maki Peminat, Mufti Perak Tegur Azwan Ali - ROTIKAYA_in

“Sikap dia bukan sikap Muslim yang berpuasa. Bulan puasa begini kita hendak lahirkan orang yang bertakwa. Jadi apa yang dia lakukan itu menggambarkan sifat fasik. Dia seperti tidak menghormati bulan Ramadan. Apa yang dia cakap bukan macam orang berpuasa”

“Tuduh menuduh dan memaki orang lain bukan sifat Muslim. Dia bukan sahaja menuduh malah kenyataannya penuh dengan prasangka buruk,” katanya kepada Astro Awani.

Dr Harussani mengulas kontroversi Azwan yang tersalah tafsir komen seorang pengikutnya di Twitter. Catatan awalnya bertanya restoran terbaik untuk berbuka puasa sekali gus mendapat reaksi pengikutnya yang mencadangkan restoran ‘Me’nate’.

Azwan yang tersalah anggap jawapan itu terus mengherdik pengikutnya yang bernama NurAziraWA dengan kata cacian selan dianggap sesuatu yang kelakar dan memalukan oleh pengguna sosial lain.

Sementara itu kata Dr Harussani, Azwan juga diminta menghayati surah al-Hujurat yang jelas meminta orang-orang yang beriman untuk menjauhi sifat banyak prasangka buruk kepada orang lain.

“Ayat di dalam surah itu jelas meminta orang-orang yang beriman supaya tidak mencari-cari kesalahan dan keaiban orang selain tidak mengumpat,” ujarnya. (rtky/s)