Meskipun sudah dua bulan berada di Amerika Syarikat, namun ada sahaja kontroversi terpalit pelakon Lana Nodin yang lantang bersuara mengenai diskriminasi buat mereka yang tidak mahu mengambil vaksin.

Terbaru, Lana ada memuat naik status memuji Florida dimana tiada paksaan untuk rakyatnya mengambil vaksin. Kata Lana lagi, di sana tiada peningkatan kes Covid-19 atau SOP. Malah, Lana turut tag pelakon Rita Rudaini pada entri itu.


BACA: Netizen Minta Lana Nodin Duduk Diam-Diam Di AS

“This is the truth…Haa @ritrud727.. kan kami dah cakap sini tak orang nak paksa hampa nak pakai ka ambik ka, takde pun kes Covid-19 melambung sampai 6k sehari walaupun takde SOP langsung,” tulisnya.

Dalam pada itu, Lana berkata hospital di sana tidak sesak walaupun kadar pengambilan vakin rendah dan adakalanya tiada kes kematian dicatatkan.


Seperti sudah dijangka, status Lana itu menimbulkan rasa kurang senang netizen yang tampil membidas pelakon itu tidak membandingkan sutuasi di Malaysia serta memintanya supaya sedar diri.

Tidak hanya berdiam diri, Lana bertindak menghentam semula individu berkenaan serta memuat naik wajah individu tersebut di Insta Story miliknya.

Lana turut menyindir segelintir netizen yang mengatakan dirinya sendu tetapi masih sibuk mahu mengikuti perkembangan terbaru tentang dirinya.

Terdahulu, Lana dan keluarga terbang ke Amerika Syarikat pada pertengahan September lalu dan akan pulang ke Malaysia selepas semua urusan keluarga sebelah suaminya selesai kelak.