Biasa kita dimomokkan dengan kerjaya bersama ekonomi gig seperti Foodpanda, Grab dan yang lain lain tidak memberikan sebarang jaminan masa hadapan lebih-lebih lagi dengan ekonomi yang tidak menentu ketika ini.

Namun melalui Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam, sekarang ini ada jaminan perlindungan jaringan keselamatan sosial para pekerja ekonomi gig.

BACA: RM9 Bilion Tangani Masalah Pengangguran, Kekalkan Pekerjaan Rakyat

Kerajaan mengumumkan geran padanan sehingga RM50 juta bagi platform ekonomi gig akan menggalakkan pekerja menyumbang dari segi caruman untuk Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Geran padanan itu adalah untuk platform ekonomi gig seperti Foodpanda dan Grab yang membuat caruman pekerja mereka kepada Skim Bencana Pekerjaan PERKESO berjumlah sehingga RM162 dan skim i-Saraan KWSP sehingga RM250 setahun.

Turut diperkenalkan adalah e-dompet RM50 serta e-baucar dan kod promosi yang menggalakkan rakyat Malaysia untuk berbelanja dalam talian sekaligus merancakkan industri e-dagang yang disokong oleh pekerja ekonomi gig ini. (rtky/m)