Sering menjadi wajah atau duta produk tempatan, pelakon dan pelawak Achey berkata dia berhasrat untuk terus maju dalam pernigaan sendiri pula selepas ini.

Kini sudah memahami serba sedikit selok-belok perniagaan, Achey berkata dia bercadang untuk mengusahakan perniagaan kedai runcit tahun ini. Menurut Achey dia sudah lama mempunyai keinginan tersebut namun terkandas susulan PKP.

BACA: Isteri Achey Tiru Tokti, Aktif Berbasikal Untuk IVF

“Insya-Allah, saya memang sudah lama ingin menjalankan perniagaan kedai runcit. Contohnya Lan Solo pun ada kedai runcit. Tahun ini, banyak perancangan perniagaan yang terkandas. Sebelum ini saya cakap nak buka kedai aksesori motosikal, namun tidak dapat dilaksanakan sebab Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Jadi untuk perniagaan kedai runcit, saya sudah tengok beberapa kawasan. Insya-Allah, doakan yang baik-baik,” katanya.

Achey berkata dia belum lagi memegang status seorang jutawan, namun jika dikira pendapatan diperolehnya sejak mula berkecimpun dalam dunia seni, dia sudah bergelar seorang jutawan.

“Kalau dikira-kira dari tahun 2013, saya sudah jutawan tapi sejak kebelakangan ini susut sedikit pendapatan. Bukan hanya kesan daripada PKP, tapi saya banyak tanggungan terutama ibu bapa dan mentua.

“Adik-beradik pun kalau ada masalah kewangan saya akan tolong. Tapi, saya bukan boleh tolong semua. Saya akan tanya mereka susah dari segi apa, kalau boleh bantu saya akan bantu,” katanya.