Nampaknya masih belum reda lagi buah mulut orang ramai mengenai Anugerah Juara Lagu 33 yang baru saja melabuhkan tirainya Ahad lalu. Di media sosial, boleh dikatakan ramai yang mempertikaikan apabila lagu Di Matamu nyanyian Sufian Suhaimi tidak menang.

Ketua juri AJL33, Azmeer menjelaskan kelamahan vokal penyanyi itu antara faktor utama lagu sensasi itu tidak berjaya menduduki kedudukan tiga terbaik.


BACA: “Perasaan Hancur Hati Yang Pecah, Konsep Baju Sufian”

Bagaimanapun menurutnya lagi, penghayatan Sufian ketika membawakan lagu tersebut harus diberikan pujian kerana berjaya sampai kepada pendengar.

“Jujurnya, Sufian punyai vokal yang kemek, sekali gus mewujudkan ketidakseimbangan dalam pembikinan karya berkenaan. Pun begitu, saya tidak menafikan bahawa komposisi muzik serta lirik gubahan Rinkarnaen dan Sirkhan itu menarik untuk didengar.

“Apatah lagi, emosi dijelmakan Sufian tatkala menyanyikan lagu tersebut meresapi halwa telinga pendengar dengan jayanya,” katanya kepada MHETV.


Ahad lalu menyaksikan lagu Haram duet nyanyian Hael Husaini bersama Dayang Nurfaizah dinobatkan sebagai Juara Lagu, tempat kedua menjadi milik Bunga dipersembahkan oleh Ara Johari dan tempat ketiga disandang lagu Sampai Bila nyanyian Misha Omar.

Misha Omar juga turut berjaya memenangi kategori Vokal Terbaik dan Sufian Suhaimi memenangi kategori Persembahan Terbaik.