fbpx

Janna Nick Bakal Bina Pusat Tahfiz Dengan Kos Pembinaan RM6 Juta

Dalam diam pelakon dan pengacara popular, Janna Nick kini dalam perancangan untuk membina sebuah pusat tahfiz di di Kampung Bukit Kechil, Simpor, Kedah.

Memetik Harian Metro, Janna berkata pusat tahfiz yang diberi nama Kompleks Tahfiz & Anak Yatim Nurul Jannah itu menelan kos kira-kira RM6 juta.

BACA: Perform Di Muzik-Muzik, Janna Nick Teringin Nak Nyanyi Di Pentas AJL

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Janna Nick (@jannanick)

“Semoga urusan pembinaan ini dipermudahkan. Saya dah lama pasang impian untuk memiliki rumah tahfiz dan anak yatim. Alhamdulillah tak sangka diberi peluang bersama dengan Ahli Jawatankuasa (AJK) Masjid Kampung Bukit Kechil, Simpor dan penduduk kampung untuk sama-sama bangunkan Kompleks Tahfiz & Anak Yatim Nurul Jannah.

“Saya memilih lokasi di Kampung Bukit Kechil kerana di sini tempat saya membesar selain atas kepercayaan penuh AJK masjid yang sememangnya ahli keluarga saya sendiri,” katanya.

Berkongsi lebih lanjut, Janna berkata wang yang terkumpul kini sudah mencecah RM500,000 dan pembinaan pusat tahfiz itu akan dimulakan apabila sudah cukup RM2 juta.

“Setakat sekarang kos yang sudah dikeluarkan berkat sumbangan orang ramai adalah RM400,000 meliputi pembelian tanah seluas kira-kira 8,000 meter persegi dan tambak tanah.

“Jumlah keseluruhan pembinaan pusat tahfiz dan anak yatim ini adalah RM6 juta. Sekarang ini kami baru ada RM500,000 dan jika cukup RM2 juta kami akan mulakan pembinaan,” katanya.

Kata Janna lagi, pusat tahfiz dan anak yatim itu dijangka siap dalam tempoh dua tahun serta berharapn impiannya itu akan menjadi kenyataan.

“Sekolah tahfiz ini khusus untuk pelajar sekolah rendah dari darjah satu hingga enam. Satu kelas mampu memuatkan 25 pelajar. Saya harap impian kecil ini mampu menjadi kenyataan.

“Walaupun kos untuk menyiapkan pusat tahfiz ini agak besar, tapi saya percaya dengan kuasa sedekah. Insyaa-Allah doakan semoga usaha kecil ini mendapat ganjaran di akhirat,” katanya