Meskipun rumah tangganya dikatakan sedang berantakan, isteri Pencetus Ummah (PU) Abu Sufyan iaitu Hana Azraa sempat berkongsikan pengalamannya bersalin anak kedua tanpa suaminya disisi.

Menerusi Instagram, Hana berkata dia sememangnya nekad untuk bersalin secara normal memandangkan anak sulungnya, Afifah Aisyah dilahirkan melalui pembedahan cesarean.


BACA: Hana Azraa Sudah Jemu & Muak, Bakal Bercerai Dengan PU Abu

“Alhamdulilah, Mateen ni Hana dapat deliver secara normal. Hana start rasa contraction jam 1 pagi (1 Feb 2020), masa tu dekat rumah baru lepas mandi.

“Tapi Hana still lengah-lengah dan layan lagi atas katil. Sampai satu masa, Hana pergi tandas nak buang air, tiba-tiba turun lendir dan ada darah sikit.

“Apa lagi, memang tak syak lagi. Aku nak beranak dah weh! Lepas tu Hana mandi sekali lagi. Kali ni cewah… Aku shampoo sekali. Bagi wangi wangi apa semua. Ye lah, takkan nak pergi dengan bau yang hapak apa semua.

“Tapi apa yang paling penting jangan lupa SHAVE sebelum nak pergi serah diri dekat hospital tu. Karang kesian doktor tak dapat beza mana satu bulu dan mana satu rambut anak,” ujarnya sambil berseloroh.

Menurut Hana, dia terpaksa mengejutkan bapanya yang sedang tidur jam 4 pagi untuk menghantarnya ke hospital bersalin. Hana turut meluahkan rasa kasihan terhadap bapanya yang terpaksa menghantarnya.

“Kalut sana kalut sini dah nak pukul 4 pagi. Masa ni Hana buang air then darah turun sekali lagi. Tapi kali ni macam banyak sikit.

“Gelabah teruslah apa lagi. Bukan risau apa tau. Memikirkan anak dalam perut ni ja. Takut jantung dia lemah ka, terbelit tali pusat ka, terberak dalam perut ka. Kita mana nak tahu.

“So pukul 4 pagi Hana terus kejut ayah dan minta bawa pergi hospital. Kesian bapak aku weh. Terkebil kebil pagi pagi buta dok sedap tidoq Hana kejut bangun.

Dalam pada itu, Hana memberitahu dia tidak mengambil ubat penahan kesakitan (epidural) sepanjang proses bersalin kerana mahu merasai nikmat melahirkan anak secara normal.

Diakhir perkongsian itu, Hana meluahkan rasa syukur meskipun dirinya hina dan penuh dosa namun proses melahirkan cahaya mata keduanya itu dipermudahkan Allah.

Terdahulu, kisah rumah tangga PU Abu menjadi perhatian umum apabila bekas isterinya, Ain ‘Afini mendedahkan telah diceraikan suaminya ketika sarat hamil selepas memilih untuk bernikah dengan Hana.