fbpx

Hayati Ramadhan, Amber Chia Berazam Mahu Puasa Penuh

Sebelum ini, Amber Chia pernah tampil berhijab sewaktu Festival Hijab Antarabangsa Kuala Lumpur dan kini mengakui ingin turut sama-sama berpuasa selama sebulan bagi merasai sendiri pengalaman yang turut dikongsi oleh mereka yang beragama Islam.

BACA: Amber Chia Kongsikan Kisah Manis Berhijab

“Ya, tahun ini saya mahu cuba berpuasa selama 30 hari. Saya nak rasa sendiri pengalaman bagaiamana jika tiada makanan. Selain itu, berpuasa ini sebenarnya bagus juga sebagai amalan berdiet. Saya sebenarnya tidak kisah jika tidak makan cuma saya tidak tahan dahaga”

“Dua tahun lalu saya ada cuba berpuasa, cuma saya jadi sangat tidak bermaya kerana terlalu dahaga. Namun, pada tahun ini saya mahu cuba lagi. Saya juga mahu rasa pengalaman bangun bersahur,” katanya yang juga free thinker namun berminat untuk mendalami Islam dengan lebih dekat.

“Sebagai rakyat Malaysia di mana negara kita mempunyai pelbagai kaum dan agama, saya kira tidak salah jika saya sendiri mengalami pengalaman setiap agama di negara ini”

“Walaupun, saya seorang free thinker tapi saya suka dan sentiasa ingin belajar mengenai semua agama dan budaya. Ada kawan-kawan luar negara yang bertanya kepada saya beberapa perkara dan mempersoalkan kenapa saya pakai tudung”

“Dan saya terangkan pada mereka yang saya mahu rasa sendiri pengalaman bertudung. Pada saya, individu bukan Islam memakai hijab atau tidak merupakan satu pilihan,” katanya seperti yang dipetik daripada portal Malaysian Digest. (rtky/s)