Merasakan dirinya sudah sempurna sebagai wanita, usahawa kosmetik, Safiey Illias berkata dia sudah tidaka memerlukan lagi sebarang pembedahan dan rawatan kosmetik.

Mendedahkan membuat pembedahan dan rawatan kosmetik pada wajah payudara dan punggung dengan kos mencecah RM1 juta hingga RM2 juta, Safiey mengakui hanya 35 peratus sahaja bahagian tubuhnya masih asli.

BACA: Nak Sambung Belajar Di Australia, Safiey Illias Bakal Jadi Peguam

“Doktor pun cakap saya tak perlu buat apa-apa lagi. Hanya perlu rawatan susulan setiap enam bulan untuk mengekalkannya. Hanya 30 hingga 35 peratus saja bahagian di tubuh saya ini asli.”

“Sekarang sudah sempurna dan tidak ada nak buat apa lagi. Apa saya mahu buat ketika ini adalah ingin memberi motivasi kepada orang ramai. Sebab ramai sebenarnya yang ‘struggle’ untuk cantik.

“Mereka berkongsi kepada saya masalah yang dihadapi terutama soal kecantikan. Cuma pesan saya, kalau nak buat dan mampu, pergilah buat,” katanya kepada Harian Metro.

Safiey berkata endedahan yang dibuat di saluran YouTube miliknya itu bukan untuk menegakkan benang basah tetapi ingin memberi pengetahuan cara mendapatkan rawatan kecantikan melalui saluran yang diperakui.

“Saya juga selalu mendapat mesej peribadi (DM) di Instagram yang bertanya macam mana nak mendapatkan punggung, kulit, payudara dan wajah yang cantik.

“Disebabkan itu menerusi video berkenaan saya mendidik mereka dengan perkara yang betul. Memang tak ramai yang terbuka seperti saya. Kalau nak cantik guna saluran yang betul. Jangan fikir soal murah dan terus percaya,” katanya.

Dalam pada itu, Safiey mengakui proses rawatan dan pembedahan kecantikan dibuat adalah terapi terbaik buat dirinya yang menghidap penyakit depresi dan bipolar.

“Dulu semasa sekolah saya bukan pelajar terkenal dan ‘cute’ sebab dari segi luaran saya tak menarik dan kulit gelap. Malah, ketika di sekolah ustaz juga pernah beritahu saya pondan masuk neraka.

“Jadi, orang suka buli dan ‘attack’ saya dengan perkara itu sehingga membuatkan saya berasa kurang yakin dengan diri sendiri.

“Menurut doktor yang merawat saya, itu semua punca yang membuatkan saya tertekan. Makin lama makin memberontak. Jadi, apa saya buat ini adalah untuk diri sendiri bukan untuk orang lain malah jauh sekali nak dipuji pondan cantik, tapi lebih kepada kepuasan. Apa yang penting saya sudah dapat apa saya nak.

“Apabila saya buat untuk kecantikan, ia menaikkan semangat diri dan tidak tertekan atau murung. Malah, ubat depresi saya adalah kecantikan dan ini terapi terbaik saya,” katanya.