Pendek Kata: Filem terbesar & terhebat dari Marvel sehingga hari ini & memang takdir untuk menjadi filem dengan kejayaan berskala epik. Menepati harapan pengkritik filem.

Sebagai golongan yang lahir sekitar tahun 80’an, agak malu untuk kami mengaku yang kami bukan kaki komik tegar dan mengikuti setiap perkembangan superhero terutamanya karya Stan Lee dan barisan komik keluaran Marvel.


Strategi Marvel memperkenalkan superhero popular mereka satu per satu sebelum tampil dengan The Avengers sebagai filem klimaks memang menjadi dan tidak semena mena kami kini menjadi peminat superhero.

The Avengers adalah sebuah filem yang hampir (sangat, sangat hampir) sempurna dari kacamata kami. Gaya penceritaan yang pasti, senang di’fahami, dialog yang memberikan kesan yang sama tinggi dengan efek khas.

Setiap minit kami di kerusi panggung IMAX di TGV Sunway Pyramid semalam teruja dengan perjalanan cerita yang di’garap kemas oleh pengarah juga penulis bersama, Joss Whedon.

Superhero yang tampil dalam filem ini di’berikan layanan sama rata dan anda akan dapat rasakan yang setiap karakter walau sekecil pembantu Nick Fury mempunyai kesan dalam plot penceritaan The Avengers — yang boleh kami katakan 90% di’penuhi dengan aksi. 


Persengketaan ‘manja’ antara ahli The Avengers adalah antara elemen yang menjadi kegemaran kami dalam filem ini. Setiap masa, pasti akan ada konflik ego antara Iron Man & Hulk, Hulk & Thor, Captain America & Iron Man, Hawkeye & Black Widow — yang seringkali akan berakhir dengan jenaka sinis.

Rotikaya Rating: 4.99999/5