fbpx

Fauziah Nawi Sanggup Jumpa Agong, PM Minta Izin Jalani Penggambaran

Pelakon veteran, Fauziah Nawi bersedia berjumpa pemimpin negara termasuk Yang di-Pertuan Agong dan Perdana Menteri bagi memohon kebenaran agar penggiat seni dapat menjalani penggambaran.

Perkara itu dimaklumkan oleh Fauziah menerusi Facebook sebentar tadi dimana beliau menyuarakan hasrat untuk merafak sembah untuk bertemu Yang di-Pertuan Agong demi membela nasib anak seni.

BACA: Fauziah Nawi Sebak Lihat Kesungguhan Cucu & Menantunya Mencari Rezeki

“Saya tidak kisah kalau Tuanku, Perdana Menteri atau Majlis Keselamatan Negara (MKN) nak jumpa. Saya akan datang dan tidak takut pun. Ini bukan untuk saya seorang, tapi untuk semua penggiat seni.

“Orang macam kami, ada kerja, ada gaji. Tidak ada kerja, tak ada gaji. Patik ampun kalau salah penggunaan bahasa. Tidak ada siapa suruh tulis,” katanya.

Kata Fauziah lagi, sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 pada 13 Januri lalu, semua drama dan telefilem membabitkan dirinya terpaksa ditangguhkan.

Ujarnya lagi, dia tertanya-tanya mengapa penggambaran masih tidak dibenarkan sedangkan mengikut prosedur operasi standard (SOP) dan tiada lagi kluster dari penggambaran.

“Mereka yang mempunyai simpanan pun akan habis juga jika perkara ini berterusan. Saya faham sekarang ini semua orang susah. Malah ada yang ‘nazak’ dari segi kewangan.

“Saya bersuara bukan untuk saya seorang. Kalau untuk saya saja, esok lusa tidak ada makanan, saya hubungi sesiapa pun, Insya Allah mereka boleh bantu. Tapi, macam saya masih ada tanggungan. Apatah lagi orang lain,” katanya.