Hari ini hangat diperkatakan mengenai rumah tangga pasangan selebriti Farid Kamil dan Diana Danielle apabila aktres itu memfailkan perceraian terhadap suaminya sekaligus mengejutkan ramai.

Memetik Harian Metro, peguam syarie, Datuk Akberdin Abdul Kadir yang mewakili Diana mengesahkan Farid tidak dapat memasuki kediamannya sejak awal bulan ini.


BACA: Farid Kamil Enggan Cerai, Masih Sayangkan Diana Danielle

Bagaimanapun, Akberdin tidak mendedahkan alasan dihalang berbuat demikian. Ujarnya, pihaknya diarahkan melalui proses Jawatankuasa Pendamai (JKP) selepas Farid enggan melafazkan cerai.

“Melalui JKP, wakil dilantik akan berbincang bagi mencari jalan penyelesaian, sebelum hasil perbincangan dikemukakan kepada mahkamah.

“Sekiranya JKP tidak dapat menemui jalan penyelesaian atau mendapati berlaku shiqaq, Mahkamah Syariah akan melantik hakam yang akan memberikan kata putus bagi menyelesaikan kemelut rumah tangga pasangan berkenaan,” katanya.


Peguam Diana berkata demikian selepas Farid mendakwa tidak dapat masuk ke rumah yang didiami bersama isterinya, Diana serta tidak dapat bertemu dengan anak-anaknya.

Perkara itu dimaklumkan dalam prosiding permohonan cerai yang difailkan oleh Diana di Mahkamah Rendah Syariah Petaling, Subang Bestari, pagi tadi.

Difahamkan, Diana memfailakn perceraian pada10 Mac lalu mengikut Seksyen 47 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003.

Permohonan cerai itu dibuat atas alasan tiada persefahaman dan telah berlaku shiqaq (perbalahan berpanjangan).