Biarpun berdepan dengan kecaman hebat daripada netizen susulan tindakannya membuka tudung, namun Emma Maembong tidak menyangka ramai rakan artis yang tampil memberikan nasihat serta sokongan moral terhadapnya.

BACA: Emma Maembong Jumpa Heliza Helmi Minta Nasihat


“Mereka (rakan artis) tidak menyokong tindakan saya membuka tudung, tetapi sentiasa ada di belakang saya. Antaranya Norman Hakim, Datuk Afdlin Shauki, Mimi Ernida dan Heliza Helmi.

“Heliza, contohnya, memang beriya-iya nak jumpa saya. Walaupun saya cakap tak sempat, dia tetap berusaha untuk bertemu, sekalipun pada lewat pagi. Akhirnya kami berjumpa juga, baru-baru ini, dan berborak agak panjang.

“Usaha Heliza berjumpa saya amat dihargai. Dia juga ada berkata, jika saya nak ikut ke majlis agama atau ceramah, dia akan ajak sekali. Malah, di laman Instagram juga, ramai teman artis yang berkongsi kasih dan sayang bersama saya,” katanya kepada BH Online.

Jika anda mengikuti Instagramnya, Emma dilihat tidak menutup ruangan komen dan bersedia menerima segala kata-kata serta pandangan netizen. Namun, Emma menegaskan netizen boleh melemparkan kata cacian atau kecaman terhadap dirinya tetapi bukan pada keluarga.


“Memang saya tak tutup ruangan komen, malah bersedia terima apa sahaja kata-kata netizen. Saya tidak pernah lari daripada kesilapan ini. Memang tindakan membuka tudung itu salah dan tidak patut dicontohi.

“Cuma untuk gambar tertentu yang memaparkan sekali keluarga atau urusan kerja, saya memilih untuk menutup ruangan berkenaan. Mereka boleh kecam dan memaki saya, bukan keluarga. Mereka tidak bersalah,” katanya.