Pelakon dan pengacara Didie Alias mengambil keputusan untuk memfailkan prosiding menghina mahkamah terhadap penerbit drama, Datuk Rafiena Datuk berikutan kenyataan yang dikeluarkan di rancangan Melodi yang bersiaran pada 16 Julai lalu. Perkara itu disahkan sendiri oleh peguamnya, Azlan Abdul Razak.

BACA: “Saya Akui Silap Benarkan Dia Pegang Tangan”


“Apabila suatu kes telah didaftarkan di mahkamah, hanya mahkamah yang akan menjadi penentu keputusan. Semua pihak harus menghormati prosiding yang sedang berlangsung dan tidak harus memberikan sebarang komen yang mungkin membawa prejudis kepada mana mana pihak”

“Saya mendapat arahan anak guam untuk memulakan suatu prosiding komital menghina mahkamah atas sebab yang anak guam percaya komen yang dilontarkan oleh Plaintiff Kedua (Rafiena) telah memprejudiskan kes ini dan ianya mencetuskan skandal terhadap badan kehakiman,” jelasnya kepada Rotikaya.

Sebelum ini, melalui laporan Harian Metro, pihak Didie sudah cuba untuk menyelesaikan perkara itu secara baik tetapi ditolak Rafiena. Malah menurut Didie, Rafiena tidak pernah menghubungi atau cuba berbincang dengannya selepas memfailkan tuntutan itu.

“Saya sudah lakukan sehabis baik mengikut skop kerja yang diberikan. Tapi mungkin disebabkan sedikit masalah kecil membuatkan proses kerja itu tak berjalan lancar”


“Saya tak kisah kerana siapa yang mengenali saya pasti lebih tahu bagaimana saya bekerja. Saya tetap dengan pendirian tak bersalah,” katanya kepada portal berita tersebut sebelum ini. (rtky/s)