Pendakwah selebriti, Da’i Syed atau nama sebenarnya Syed Shah Iqmal Syed Mohammad Shaiful Syed Jamalullail didakwa di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya, hari ini atas pertuduhan melakukan seks luar tabii.

Memetik laporan Harian Metro, bagaimanapun tertuduh mengaku tidak bersalah dan minta dibicara sebaik kertas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Faiz Dziyauddin.


BACA: Pakai Baju Lokap, Da’i Syed Ceria Hadir Ke Mahkamah

Mengikut kertas pertuduhan, dia didakwa melakukan persetubuhan yang bertentangan dengan aturan tabii terhadap pelajar kolej berusia 22 tahun di Blok Empire City, Damansara Perdana pada jam 4 pagi 17 Oktober lalu.

Tertuduh yang diwakili seorang peguam, Syed Amirul Syed Edros didakwa mengikut Seksyen 337B Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan, boleh dipenjara selama 20 tahun atau menerima hukuman sebat.

Terdahulu, Timbalan Pendakwaraya Vitiya Monisha Paranthaman tidak menawarkan sebarang jaminan ke atas tertuduh dengan alasan ia kesalahan yang tidak boleh dijamin dan kesalahan serius.


Bagaimanapun, beliau menawarkan jaminan sebanyak RM100,000 jika mahkamah membenarkannya dengan syarat tambahan. Namun, peguam Da’i Syed meminta tertuduh dibenarkan jamin atas sebab mahkamah masih mempunyai budi bicara.

“Tiada risiko anak guam saya akan melarikan diri selain dia memberi kerjasama kepada polis sepanjang siasatan.

“Saya juga memohon mahkamah menetapkan jaminan yang minimum memandang pendapatannya terjejas kerana Covid-19,” katanya.

Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM20,000 dengan syarat tambahan iaitu dia tertuduh perlu melaporkan diri di balai polis berhampiran setiap 1 hari bulan dan tidak mengganggu mangsa.