Sedang hangat diperkatakan kontroversi terpalit Da’i Syed atas dakwaan kesalahan seksual, menerusi Instagram Hafiz Hamidun mendedahkan dia ada bertemu dengan pendawah muda itu pada malam sebelum dia ditahan polis.

Menurut Hafiz, Syed berjumpa dengannya atas tujuan untuk mendapatkan pandangan dan nasihat serta menghulurkan bantuan guaman sewarnya kepada selebriti itu.


BACA: “Suspek Perangkap Mangsa Ajak Keluar Makan, Perdaya Balik Rumah Untuk Seks”

“Saya bersimpati dengan apa yang terjadi kepada Syed Iqmal. Malam sebelum dia ditahan, dia ada berjumpa dengan saya, minta nasihat dan pandangan.

“Apa yang saya boleh nasihat, saya nasihatlah. Dan saya juga berikan contact peguam yang kini mewakili dirinya,” tulisnya.


Sama sekali tidak menyokong tindakan tidak bermoral didakwa dilakukan oleh pendakwah itu, Hafiz turut menasihati Syed untuk bersedia menghadapi segalanya serta belajar dari pengalaman yang berlaku.

“Saya dah bagitau Syed, kena hadapi segala-galanya, secara mental dan fizikal. Dia tunduk, faham. Semoga Syed belajar dari pengalaman ini. Pada saya, yang salah tetap salah. Tetapi sebagai kenalan, tetap ada simpati kepada dia,” tulisnya.

Terdahulu, Syed direman lima hari pada 27 November bagi membantu siasatan kes merogol seorang wanita pada September tahun lalu. Isnin lalu, polis menerima enam laporan kes salah laku seks berkaitan pendakwah yang turut bergelar penyanyi itu.