fbpx

“Bukan Isu Malas Kerja, Tak Semua Orang Miskin Suka Meminta-Minta”

Baru-baru ini, kenyataan jutawan terkenal Datuk Seri Vida dikecam hebat apabila meminta mereka yang terjejas diluar sana supaya berusaha daripada bergantung dengan bantuan bendera putih sahaja.

Tampil mengulas mengenai perkara itu, ibu kepada Datuk Aliff Syukri iaitu Bonda Rozita Ibrahim berkata dalam keadaan sekarang bukan isu rakyat malas bekerja tetapi pandemik yang membataskan mereka.

BACA: “Saya Tak Pernah Burukkan Ida, Dia Tetap Menantu Saya”

“Dalam keadaan sekarang bukan isu rakyat Malas kerja ..!! Kalau dulu tak ada Covid mana ada orang kebar bendera putih nak minta makanan!! Banyak lagi pemalas jahat penipu besar tak pakai bendera putih pun, itu lagi mencuri malas yang lebih jahat menakutkan, dibenci oleh negara

“Say pernah lalui kemiskinan tapi bukan dalam Covid. Tak semua orang miskin meminta-minta!! Ayat malas tak sesuai digunakan dalam rakyat stress. Kita simpati kita kena ada sensitivity sebab manusia sekarang sangat teruk perasaannya.

“Posting berhati-hati untuk menjaga perasaan hati semua orang. Rakyat tolong rakyat, kami tak nak ada yang kelaparan dan bunuh diri !! Orang bersimpanan banyak pun, kalau lama mana pun tak boleh bertahan, Covid ni tak tahu lama mana lagi,” katanya.

Dalam pada itu, Bonda Rozita turut mengatakan dalam keadaan sekarang bukan masanya untuk menyalahkan sesiapa dan rakyat kita bukan jenis meminta-minta.

“Dalam isu sekarang kita jangan salahkan sesiapa pun. Kita semua dah cukup tertekan. Kita semua usaha nak membantu kurangkan tekanan

“Logiknya tak da orang suka naikan bendera putih. Saya tengok pun sedih dan saya tak gembira dengan keadaan negara kita sekarang, sebab rakyat kita bukan jenis meminta minta. Semua orang nak kerja, tak harap duit kerajaan. Kita nak kehidupan bebas dulu,” katanya.

Diakhir perkongsian itu, Bonda Rozita turut mengatakan dia menghormati Vida kerana niatnya untuk memberi motivasi kepada rakyat, namun perlu berhati-hati kerana bimbang mengguris hati mereka.

Perkongsian Bonda Rozita itu mendapat pelbagai reaksi daripada netizen yang bersetuju dengan pendapatnya itu apatah lagi kini mereka yang susah bukan lagi asnaf dan B40 tapi dikalangan M40.

Kata netizen lagi, tiada siapa yang mahu malukan dirikan mereka kibarkan bendera putih melainkan terpaksa sahaja memikirkan anak-anak kelaparan.