Berat badan naik mendadak gara-gara makan tanpa kawalan ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), penyanyi rock terkenal, Datuk Awie mendedahkan dia takut untuk melihat wajah dan bentuk badannya di cermin.

Menurut Awie, berat badannya naik sehingga hampir mencecah 90 kilogram. Bagaimanapun, Awie kembali mengawal pemakanannya dan berjaya menurunkan berat badan sebanyak lebih 10 kilogram.


BACA: Kumpul Saham Akhirat, Awie Bantu Artis Veteran Terlantar Sakit

“Masa PKP hari itu, berat badan saya memang naik mendadak. Saya rajin masak dan makan sendiri, itu yang sampai berat naik. Saya sendiri takut nak tengok muka dan badan.

“Berat saya ketika itu hampir nak cecah 90 kilogram daripada 70 kilogram. Dengan ketinggian saya sepatutnya berat kena dalam lingkungan 70 hinga 80 sahaja,” katanya kepada mStar.

Dalam pada itu, meskipun berat badannya kini sekita 80 kilogram namun perlu mengurangkan lagi. Malah, dia juga mula menjaga pemakanan dan elakkan makanan berminyak.


“Alhamdulillah saya berjaya turunkan berat badan dan sekarang sekitar 80 kilogram tapi perlu kurangkan lagi. Saya mula jaga pemakanan tak makan makanan berminyak,” katanya.