Siapa sangka, pelakon serba boleh Azad Jasmin mendedahkan dia pernah menghadiri sesi temuduga untuk menjadi pramugara sebanyak 13 kali. Azad berkata sebanyak lima kali temuduganya ditolak atas faktor usia.

Menerusi satu temubual bersama penyanyi Zarul Umbrella untuk laman YouTubenya baru-baru ini, Azad berkata ketika itu usianya baru 15 tahun, namun sesi temuduganya ditolak oleh syarikat penerbangan popular tempatan.


BACA: Azad Jasmin, Eira Syazira Timang Anak Ketiga

“Saya pernah ke temuduga untuk menjadi pramugara Malaysia Airlines sebanyak 13 kali. Ketika di Pulau Pinang, kesemua temuduga di tiga buah hotel saya telah pergi namun lima kali saya ditolak ketika fasa pertama.

“Alasan mereka kerana saya baru berusia 15 tahun ketika itu, mungkin sebab tak sabar nak pakai baju seragam hijau pramugara,” jelasnya.

Menurut Azad, ketika menunggu keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Azad mencuba nasibnya lagi, namun tetap gagal.


“Ketika ditemu bual, saya disoal kenapa saya nak bekerja sebagai pramugara? Jawapan saya ketika itu kerana saya tinggi dan kacak. Kemudian saya gagal lagi,” ceritanya.

Bagaimanapun, akhirnya usahanya mendatangkan hasil apabila dia lulus dan dipanggil ke ibu pejabat di Kelana Jaya untuk fasa berikutnya. Namun, dia membuat keputusan untuk menolak tawaran tersebut.

“Sebelum ke temuduga, ibu saya memberikan beberapa surah untuk dihafal berserta nasihatnya.

“Ketika sedang menunggu, saya jadi berkecamuk dan akhirnya saya menolak tawaran tersebut. Memang menyesal sebab susah nak dapat,” katanya.

Azad berkata ketika itu kerjaya pramugari menjadi idamannya apabila melihat kredibiliti dan persona yang ditampilkan kru penerbangan ketika era 1990-an.