Selepas insiden mempertikaikan keputusan juri untuk menafikan kelayakan lagu beliau untuk Anugerah Juara Lagu ke 32 (AJL 32), Ayda Jebat nampaknya mengambil langkah drastik untuk persaingan tahun ini.

Ayda Jebat mengesahkan lagu beliau berjudul Temberang tidak akan dipertandingkan dalam Anugerah Juara Lagu ke 34 (AJL 34) di atas alasan material lagu berkenaan bersifat hiburan dan dikhuatiri tidak memenuhi kriteria untuk bersaing dalam pertandingan berprestij tersebut.


BACA: Ayda Jebat Dikecam Kutuk Sherry Al Hadad Gemuk

“Saya ingin menyatakan pendirian bahawa lagu Temberang tidak akan dipertandingkan untuk bersaing dalam AJL musim ini. Jangan salah faham dengan keputusan ini”

“Saya bukan merajuk dengan AJL kerana insiden lalu, tetapi secara peribadi Temberang bukanlah sebuah naskah untuk dipertandingkan,” jelasnya.

Ramai peminat Ayda Jebat mahu melihat lagu Temberang untuk bersaing pada AJL 34 kerana ianya dicipta bersama oleh juara dua kali anugerah berprestij itu, Hael Husaini dan Ezra Kong.


Tetapi jika itu keputusan Ayda Jebat, rasanya peminat perlu faham yang mungkin penyanyi ini masih mencari lagu yang lebih berkualiti yang boleh diangkat lebih jauh dalam persaingan AJL kelak. (rtky/m)