“Ashraf Sering Ke Masjid, Sentiasa Senyum Dengan Jiran”
Pemergian Allahyarham Ashraf Sinclair bukan sahaja memberi kesan besar kepada keluarganya malah para peminat turut berduka di atas kehilangan pelakon berusia 40 tahun itu.
Sejak semalam, kisah pelakon itu menjadi bualan malah ramai yang berkongsikan kebaikan yang dilakukan oleh arwah ketika hayatnya. Pelakon terkenal Acha Septriasa turut berkongsikan sisi baik arwah yang ramai tidak tahu.
BACA: “Saya Berdepan Kehilangan Mengejut, Doakan Untuk Arwah”
Menurut Acha, arwah mempunyai peribadi yang tidak banyak bercakap namun tidak pernah lekang senyuman dari bibirnya membuatkan dia sangat disenangi ramai.
Malah, arwah tidak sombong dan sering bertegur sapa dengan jiran-jiran ketika pergi solat di masjid meskipun bergelar seorang pelakon.
“Selama tinggal di KL gue dengar dari teman-teman bokap di kantor yang salah satunya neighbour kalian, yang paling gue ingat adalah Bunga dan Ashraf nggak banyak ngomong tapi selalu senyum,”
“Kalau lewat rumah saat sedang pergi ke masjid, jujur itu yang gue dengar dan nggak dilebih-lebihkan,” katanya.
Dalam pada itu, Acha mendoakan semoga amal ibadah dan kebaikan arwah sepanjang hidupnya di dunia menjadi ganjaran pahala terbesar di dunia abadinya.
Alhamdulillah bagus laa mcm tu sbb sbnrnya wajib kpd laki2 solat berjemaah di masjid. Itu yg paling utama smpai ada hadis dari Nabi yg mengarahkan bakar rumah org yg mau keluar solat jemaah di masjid. Kerana terdapat org2 munafik yg pd zmn itu mengaku Islam dan solat di rumah saja tp sbnrnya mrk org munafik yg pura2 mengaku Islam tp x solat.
Harap ini menjadi titik tolak utk bcl berubah ke arah kebaikan. Kesian dia ilmu agama cetek……apa kisah sesudah mati mungkin dia x belajar….. Mati bukan satu pengakhiran tapi perjalanan baru yg ditempuhi seorang diri…….. Hanya 3 perkara yg blh dibawa doa anak yg soleh,sedekah jariah,amal ibadat semasa hidup. Jgn lupa kita masuk syurga dgn rahmat allah swt
…………rupanya rajin artis pergi solat di masjid. Kita? Allahu. Yg netizen x habis2 dgn aurat org.
ADUDU..
Bgaimna awk tau BCL tu ctek agma?sbb dia xpki tdung ke?sbb dia perangkn rmbut dia ke?sbb dia pki seksi?
Yg pki tdung tu pnuh ugma ke?
Kalau bcl ada agama mungkin dia x berpakaian bikini bagai. Tu melampaui agama melarang…maknanya dia sengaja atau lebih suka dan selesa. Waktu inilah dia bole berubah. Kalau tau agama melarang buat apa dia pakai seksi…agama x perlu kuat tapi kalau bole jangan melampaui batasan. Semoga arwah tenang amin..
Yg jelasnya ashraf lelaki budiman dan penyayang. Dia juga beriman. Gaya nmpk urban tp setelah mninggal segala kebaikannya terserlah.
Akupun jumpa jiran akn senyum. Di sebalik senyum yg aku buat tu..mka suatu hari pjm magee.