Pelakon dan penyanyi Aliff Aziz dijatuhkan hukuman penjara dua minggu dan denda RM1,500 ($500) hari ini selepas didapati bersalah mencuri dan berkelakuan tidak senonoh di khalayak ramai pada tahun lalu.

Pada 7 Ogos lalu, Aliff mengaku bersalah di atas dua pertuduhan itu di Mahkamah Negara Singapura. Menurut kertas pertuduhan, Aliff didakwa mencuri wang S$300 (RM950) dan 1 juta rupiah (RM285) milik seorang pelakon dan ahli politik Indonesia.


BACA: Sambut Ulang Tahun Perkahwinan Ke-4, Aliff Aziz Akui Bukan Suami Sempurna

Aliff mengakui dia mencuri wang tunai berkenaan kerana ‘dia memerlukan wang’. Aliff kemudian menggunakan wang tunai itu untuk makanan dan pengangkutan.

Bagi pertuduhan kedua adalah bagi kelakuan tidak senonoh dengan menjerit dan menunjukkan isyarat menggunakan tangan semasa berada di tempat awam. Ketika kejadian itu, Aliff didapati mabuk sekitar 5.30 pagi di kawasan Orchard Road.

Walaupun diarahkan supaya bertenang dan meleraikan pergaduhan itu, Aliff yang nafasnya berbau arak, enggan memberikan kerjasama dan terus mencetuskan kekecohan


Terdahulu, nama penyanyi itu menjadi perhatian ramai tahun lalu kerana isu curang isterinya, Bella Astillah. Pasangan itu kemudian bercerai pada 16 Mei, namun kembali rujuk dalam tempoh edah.